Wist u dat één Belg op vier op het werk en thuis hetzelfde paswoord gebruikt? Die gewoonte brengt de IT-beveiliging echter in gevaar. Ook technieken zoals social engineering vormen een groot risico voor de IT-beveiliging en worden alsmaar complexer. Phishing is een voorbeeld van zo’n tactiek en komt steeds vaker voor. Volgens Proofpoint werd 75% van de organisaties wereldwijd in 2020 met een phishingaanval geconfronteerd. En helaas kosten deze vormen van hacking de bedrijven veel geld.
De implementatie van een cybersecurityplan binnen een onderneming is nu dus crucialer dan ooit tevoren. Dat kan wel pas doeltreffend zijn als de medewerkers goed worden opgeleid. Ontdek hoe u de risico’s van indringers en/of gegevensverlies tot een minimum kunt beperken en hoe u uw bedrijf kunt beschermen.
1. Een strategie voor cybersecurity uitwerken
Bij deze stap wordt eerst en vooral gekeken naar de behoeften van uw bedrijf op het gebied van cybersecurity. Bepaal uw waardevolle activa en identificeer het risico op een aanval. Zodra de kwetsbaarheden en bedreigingen geanalyseerd zijn, is het tijd om na te denken over de maatregelen om het risico op indringers te beperken. Zet ze op papier en voer ze uit. Evalueer de ingevoerde beschermingsmaatregelen vervolgens op regelmatige basis.
2. De IT-omgeving beschermen
Een beschermingsplan is essentieel, maar het is even belangrijk om de computersystemen en het netwerk van uw bedrijf te beveiligen om gegevensverlies te voorkomen. Werk antivirusprogramma’s en de firewall voortdurend bij en maak regelmatig back-ups van uw gegevens en toepassingen.
3. De medewerkers sensibiliseren
Enkel met regelmatige opleidingen voor het personeel kan een cybersecuritybeleid slagen. Stel een pakket samen met cijfers, praktijkervaringen, opleidingstools, tips … om uw werknemers zo goed mogelijk te informeren en te engageren. Beantwoord vragen als: hoe herken ik en reageer ik op phishingmails, hoe kies ik een sterk paswoord, hoe kan ik veilig van huis uit werken, …?
4. De wettelijke verplichtingen nakomen (AVG)
Zijn uw gegevens in overeenstemming met de AVG? Alle persoonlijke en gevoelige gegevens in uw bezit moeten immers voldoen aan deze algemene Europese verordening. Het gaat met name om gegevens met betrekking tot uw personeel, klanten, leveranciers …
De ontwikkeling van een cybersecurityplan is dus een essentiële voorwaarde voor de veiligheid van uw organisatie. Wilt u begeleid worden bij uw aanpak? Onze oplossing Cyber Security Roadmap biedt u een analyse van uw beveiligingsniveau, begeleiding door experts en de implementatie van oplossingen ter verbetering om u te helpen uw organisatie te beschermen. Interesse? Neem gerust contact met ons op!