Voorgaand

Green Computing: hoe het energieverbruik van IT-diensten optimaliseren? 

 Sinds de opkomst van de informatica is meer kracht altijd al synoniem geweest voor meer energieverbruik. Computers reageren immers steeds sneller en daarvoor is natuurlijk meer elektriciteit nodig. In een tijdperk waarin de energietransitie en milieu-impact cruciaal zijn geworden, doen organisaties alsmaar vaker een beroep op verantwoordelijke partners en spelers. Via Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en technische innovaties herschrijven de grote IT-spelers de praktijken voor ons gebruik van technologie. Kom meer te weten over Green Computing en wat binnen uw organisatie mogelijk is.  

Wat is Green Computing? Waarom is het belangrijk? 

Green Computing verwijst naar een verantwoord en milieuvriendelijk gebruik van IT-middelen. Het betekent ook dat bij het ontwerp, de ontwikkeling en de creatie van producten en diensten wordt gestreefd naar een kleinere impact van de technologie. Die laatste verbruiken met andere woorden minder energie om zo de vervuiling te verminderen die met hun gebruik gepaard gaat. Een optimalisatie van het energieverbruik vormt de basis van groene en duurzame informatica.   

Alle grote namen in de technologiesector evolueren in de richting van groene IT, met een andere insteek dan de praktijken en modellen uit het verleden. Apparaten zijn minder energieverslindend, diensten vereisen minder middelen en infrastructuren zijn beter geoptimaliseerd. In dit tijdperk van hyperconnectiviteit worden netwerk- en datacenterinfrastructuren steeds zwaarder belast. Haalbare en duurzame oplossingen zijn dan ook belangrijk.  

Waarom kiezen voor Green IT in uw organisatie? 

Bedrijven kunnen niet meer zonder IT-diensten en de mogelijke configuraties zijn legio. Zo kiezen sommige bedrijven voor een volledig beheerde privé-infrastructuur ter plaatse, met hun eigen servers en netwerk. Anderen kiezen ervoor om uitsluitend in de cloud te werken of zetten liever een hybride infrastructuur op.  

Lokale (on-premise) infrastructuren vreten erg veel energie. De hardware en diensten zijn in de meeste gevallen niet geoptimaliseerd of ontworpen om het stroomverbruik in te dijken. Dat gebrek aan optimalisatie leidt tot een enorm energieverbruik, hoge facturen en een grote milieu-impact.  

Moderne cloudinfrastructuren kunnen de energie-impact verkleinen doordat ze steeds beter geoptimaliseerd en ontworpen zijn om de CO2-uitstoot te verminderen. Leveranciers van clouddiensten, zoals onze partner Microsoft, bieden namelijk slimme installaties die het elektriciteitsverbruik verlagen en tegelijkertijd groene en hernieuwbare energiebronnen gebruiken.  

De Green Cloud, de oplossing om het energieverbruik van IT-diensten te verlagen  

Onze partner Microsoft maakt de clouddienst Azure steeds groener en milieuvriendelijker. Volgens een studie in opdracht van Microsoft is Azure tussen 22% en 93% energiezuiniger dan een traditionele infrastructuur ter plaatse. Dat resultaat is te danken aan 4 belangrijke factoren: efficiënte werking en onderhoud, de energie-efficiëntie van de apparatuur en installaties en tot slot de optimalisering van de infrastructuur dankzij groene stroom.  

De doelen van de cloudleveranciers zullen de komende jaren op één lijn liggen: tegen 2025 wordt alleen nog hernieuwbare energie gebruikt en tegen 2030 moet koolstofneutraliteit de norm worden. Er worden grote investeringen gedaan om de klimaatinnovatie te versnellen en zo de vervuiling te verminderen.  

Uspace with Azure 

SPIE Belgium ICS biedt u de native en hybride cloudoplossing Uspace with Azure. Verklein uw ecologische voetafdruk door uw activiteiten en IT-behoeften naar de cloud te verhuizen. Profiteer van geoptimaliseerde diensten en infrastructuur met aandacht voor het milieu. Neem contact op met ons verkoopteam voor meer informatie.   


Voorgaand