Misschien kent u ook al de analogie tussen de drie soorten clouddiensten en Pizza as a Service. Zijn de concepten IaaS, PaaS en SaaS nog wat onduidelijk? Of wilt u er meer over weten? Koen Janssens, Manager Presales bij SPIE Belgium ICS en specialist IT-infrastructuur, overloopt nog eens de 3 modellen van de public cloud aan de hand van enkele voorbeelden. Ontdek hun voordelen, hun uitdagingen en hoe ze elkaar aanvullen.
Het is een trend in 2021 : bedrijven vinden steeds vaker de weg naar de hybride cloud[1]. De mogelijkheden lopen heel erg uiteen, met elk hun eigen kansen en uitdagingen, wat betekent dat kiezen doorgaans een moeilijke opgave blijkt. Onze expert wijst er nog eens op dat een bedrijf gerust IaaS, PaaS en SaaS in de openbare cloud kan combineren, van de ene infrastructuur naar de andere kan overstappen naarmate het bedrijf zich verder ontwikkelt, of de infrastructuur ter plaatse kan aanvullen met de cloud. Om de klant te begeleiden bij zijn beslissing en zijn informaticasystemen te optimaliseren, moet de dienstverlener beginnen met een evaluatie van de IT-omgeving.
Alvorens in te gaan op elk model van de public cloud, zetten we nog even de voordelen die ze allemaal bieden op een rijtje: de betaalmethode “pay-per-use” waarmee een bedrijf alleen het werkelijke verbruik betaalt, de flexibiliteit van het platform, het hoge beveiligingsniveau, de innovatie dankzij technologieën zoals AI of IoT, en zelfs mobiliteit … Ze zijn legio.
Infrastructure as a Service (IaaS)
“De aanbieder van de clouddiensten is eigenaar en beheerder van de fysieke datacenters en de hardware (servers, netwerkinfrastructuur en opslag) waarop uw toepassingen worden gehost en uitgevoerd. Alles draait op virtuele machines”, licht Koen Janssens toe.
Voorbeeld: Een snelgroeiend bedrijf besluit over te stappen op de public cloud via een eenvoudig “lift & shift”-proces. Deze strategie van “rehosting” is een relatief snelle oplossing die bestaat in de migratie van de applicaties naar de cloud zonder ze aan te passen. In ons voorbeeld laat het bedrijf sommige wettelijke toepassingen op zijn eigen servers staan. De schaalbaarheid van IaaS spreekt het bedrijf aan omdat het de hardware en software mee kan veranderen naarmate de noden evolueren.
De grootste voordelen?
- Geen investeringen in dure infrastructuur
- Maximale controle en flexibiliteit in de omgeving
- Selfservice: uw IT-infrastructuur is meteen beschikbaar
De aandachtspunten om rekening mee te houden?
- Het besturingssysteem (OS), de databases, de middleware en andere toepassingen die op de virtuele machines draaien, moeten zelf worden aangekocht, geïnstalleerd en onderhouden
- Nood aan expertise voor het onderhoud van de platformen waarop uw ontwikkeling zich afspeelt (Windows Server, SQL Server …), het gegevensbeheer …
Platform as a Service (PaaS)
“Enkel de applicaties en data worden beheerd door het bedrijf, terwijl de aanbieder van de openbare cloud voor de rest zorgt”, verduidelijkt onze specialist IT-infrastructuur. “Naast de voordelen voor applicatieontwikkeling zet PaaS ook de deur wijd open voor Business Intelligence (BI) en om te genieten van de andere diensten die het platform van de public cloud biedt.”
Na zijn migratie naar IaaS stapt ons bedrijf in kwestie over op PaaS omdat het zich bewust is van de voordelen en kostenbesparingen van dit type infrastructuur. Dankzij deze omgeving zullen de ontwikkelaars bijvoorbeeld een gepersonaliseerde cloudapplicatie kunnen ontwerpen en implementeren, namelijk een projectmanagementtool voor het personeel.
De grootste voordelen?
- De mogelijkheid om snel nieuwe toepassingen te ontwikkelen, te testen en te implementeren
- Gemakkelijke toevoeging en gebruik van nieuwe functies aan uw diensten
- U betaalt alleen voor de tools wanneer u ze nodig hebt
De aandachtspunten om rekening mee te houden?
- Minder controle over de omgeving dan bij IaaS
- Minder flexibiliteit
- Nood aan expertise voor het beheer van de applicaties
Software as a Service (SaaS)
“De software is klaar voor gebruik. De leverancier van de public cloud staat in voor het beheer van de IT-infrastructuur. U hoeft alleen maar in te loggen in de applicatie of browser en de software te gebruiken”, aldus onze Manager Presales.
SaaS kan in ons voorbeeld Office 365 zijn. De werknemers van het bedrijf hebben via deze softwareoplossing toegang tot hun berichten, agenda en kantoorsoftware.
De grootste voordelen?
- Alles wordt beheerd door de cloudaanbieder, zelfs het updaten van de software
- U hoeft geen software te downloaden of te installeren
- Geniet van zeer ruime beschikbaarheid, beveiliging en functies voor back-up/herstel
De aandachtspunten om rekening mee te houden?
- Nog minder controle over de omgeving dan bij PaaS
Bent u op zoek naar een partner voor uw transformation naar de cloud? Of wilt u gewoon uw project bespreken met onze IT-experts? SPIE Belgium ICS staat helemaal voor u klaar! Vul het contactformulier in of neem rechtstreeks met ons contact op per telefoon.